Az esemény társszervezői voltak: Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, a „Kárpátaljai Második Esély” Jótékonysági Alapítvány, a Sámuel Alapítvány, a Kezünkben a Jövő Alapítvány, a Cserkészliliom a Keresztény Ifjúságért Jótékonysági Alapítvány, a Család és Élet Egyesület, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség és a Beregszászi Református Egyházközség.


A találkozó már kora délutántól kezdetét vette, ahol szórakoztató műsorok várták a testvércsaládokat. Fotósarok keretében helyben elkészített és kinyomtatott családi fotókkal gazdagodhattak a jelenlévők. A fényképeket a Magyarországról érkezett Dimény András fotóriporter készítette. A kézműves foglalkozásokon kicsik és nagyok egyaránt próbára tehették ügyességüket csuhébabák, színes asztaldíszek készítésében. Az anyaországból Benkő Krisztina érkezett a kicsik tanítására, itthonról pedig Papp Viktória és Kopinec Emese segítette őket. Ezt követően Váradi Enikő és a Sodró együttes előadásában táncbemutatóra és táncházra került sor, ahol szülők és gyermekeik közösen sajátíthatták el hagyományos tánclépéseinket.

A záró alkalom résztvevőit Székely Attila, a Családháló országos szervezője köszöntötte. Értékelte az elmúlt alkalmakat, valamint örömmel konstatálta, hogy a kárpátaljai családok is érdeklődnek a nemzeti kultúra, határokon átívelő összefogás iránt. Egy közös fotó elkészülte után ünnepélyes keretek között szeletelték fel a Családháló tortáját.

A Családháló online magazin 2011-ben jött létre. Idővel igény nyílt egy offline közösség kiépítésére is, családoknak és családalapítás előtt álló személyeknek szerveznek közösségépítő rendezvényeket. 2014-ben megalapították a kárpátaljai Testvércsalád mozgalmat. 2018-ban a szervezők Magyarország kormánya részéről 71 millió forint támogatást nyertek a programsorozat folytatására. Az alkalmakon táncházakra, kézműves foglalkozásokra, parlamenti látogatásokra kerül sor. „Mozgalmunk célja a nemzettudat erősítése az anyaországi és kárpátaljai családokban egyaránt” – hangsúlyozta Székely Attila.

Forrás: https://www.karpatinfo.net/

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..