1929. szeptember 17-én született. Édesapja Nagy Imre az elsők között csatlakozott az 1930-ban indult zápszonyi baptista gyülekezethez.

1947. szeptember 10-én kötelezte el magát az Úr Jézus követése mellett és Munkácson, Stumpf Jenő lelkipásztor által megvallotta az ÚR Jézusban való hitét a bemerítkezésben.

1953-ban házasságot kötött a gáti születésü Bak Lenkével, akivel jóban és nehézségekben is már 65. éve élnek együtt. Házasságukból 3 gyermek született.

1983. március 15-én Andráskó Mihály – a kárpátaljai missziókerület akkori vezetője – megkérte, hogy vállalja el a beregszászi prédikátori teendőket. Zápszonyban a gyülekezet kis létszáma miatt a baptista összejöveteleket, bibliaórákat a hatóságok tiltották. Attól kezdődően a zápszonyiak éveken keresztül, vele együtt jártak be a 18 km-re levő Beregszászba. Az istentiszteleteket akkoriban a református templomban tartották, mivel a beregszászi imaházat a hatóságok korábban elkobozták. A nyolcvanas évek végén már a reménytelenség és a megsemmisüléstől való félelem uralta a beregszásziakat.

1991-ben hoztak egy rendeletet, hogy az imaházakat vissza kell adni jogos tulajdonosaiknak. Az igazoló papírokat nem találták és a tanúk hitelesítését a hivatalban nem tartották elegendőnek. Az ungvári levéltárban is próbálkozott, de többször elutasították. Nagy Béla nem adta fel, egyik levél után írta a másikat, és személyesen vitte Ungvárra a levéltár titkárságára. Egyik alkalommal a hivatal vezetője gőgösen kijelentette: „Amíg én ebben a székben ülök, maguknak nem lesz imaházuk!” Nagy Béla válasza a következő volt: „Eljön az idő, amikor maga nem fog itt ülni és újra lesz imaházunk!” Így is lett!

1994-ben már megelégelték a levéltár dolgozói az őket, akkor már 52. alkalommal kérvényekkel ostromló Nagy Bélát és végül megadták neki az imaház jogos tulajdonosát igazoló okmányt. Beregszászban Pataki István polgármester az iratokat látva nem igazán örült, azt nyilatkozta, hogy a papírok nem jók. Az Ungvári Vallásügyi Hivatal viszont megerősítette az iratok hitelességét, így annak értelmében kellett eljárnia a hatóságoknak. Az elmúlt rendszerben több imaházat is elvettek a hatóságok a magyar baptistáktól, azonban Nagy Béla makacsságával, bátorságával, Istenben való bizalmával, el tudta érni, hogy a beregszászi testvérek kárpótolva legyenek.

1995. májusától gerincműtéte miatt nem vállalta tovább a szolgálatot. 12 éven keresztül volt a beregszászi gyülekezet vezetője.

1999. december 6-án a zápszonyi baptista gyülekezet újra önálló útra térhetett. Nagy Béla 2000-ben vette fel a kapcsolatot a már az Egyesült Államokban élő Zeke házaspárral és hírül adta nekik, hogy újra megalakult a zápszonyi baptista gyülekezet. Zeke Jolán korábban a szomszéd faluból, Mezőkaszonyból járt át a zápszonyi gyülekezetbe. Zeke Zoltán és felesége Jolán, akkor a Clevlandi Magyar Betánia Gyülekezetben voltak tagok és Nagy Béla megkeresésére válaszolva 10 000 dollárral járultak hozzá a zápszonyi baptista gyülekezet imaház vásárlásához. 2001-ben sikerült is abból a pénzből megvásárolni a jelenleg is magyar baptista missziónak otthont adó Imádság Házát.

Nagy Béla nem volt tanult igehirdető, mégis Isten kegyelme minden erőtlensége ellenére is használta. Tudjuk, hogy „azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt.” (1Kor 1:27-29.)

Hálásak vagyunk Istennek, hogy Nagy Béla életén keresztül is építette országát!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..